Dirençli şarkılar!

Son bir kaç haftadır içerisinde bulunduğumuz durumlar malum. Bu dönemde yaşanan farkındalığın mimarlarının ise “90’lar” gibi yine müzik konusunda en şahsına münhasır dönemin çocuklarından oluştuğu da bir gerçek.


Belki de yıllardır cevabını aradığımız ama bulamadığımız pek çok soru aydınlandı. Bunlardan “müzik” ile ilgili olana hızlıca geçecek olursak; “bu insanlar nasıl ilgi görüyor, nasıl dinleniyor, dinleyeni de var mıymış” gibisinden soruların yanıtı aslında bize ne gösterilirse onu görmemiz imiş. Zaten ortada bir ruh olduğu ve bu ruhun her gün o TV’de gördüğümüz milyonları ekrana topladığı iddia edilen güruhu dinleyerek beslenmediği ortada. Biz de bu dönemde bu ruhu besleyen,besleyecek olan ve beslemesi muhtemel olan pek az parçayı biraraya getirdik. “Pek az” zira bu liste sonsuzdur, kimin ruhunun nereden neyi yakalayacağı belli olmaz. Kendimden 1. Çoğul şahıs olarak bahsetmemin nedeni ise kocaman bir “biz” kavramını benimseyenlerden olmamdandır, en azından şimdilik müzikte bile “sen-ben” kavramını verecek şarkılardan kaçınmamız gerektiğine inanmamdandır:

JOHN LENNON-Imagine: Lennon çok uzun yıllar önce “Beatles uykusu”ndan uyanıp kendi ütopyasını yarattı, adını da Imagine koydu. Gezi Parkı’nda da pek güzel performanslarına şahit olduğumuz bu parça, aynı zamanda olayları anlatan pek çok videoya da fon müziği oldu. Yoko Ono bu şarkının bu derecede benimsendiğini, bir ütopyanın gerçeğe döndürülmeye -hatta kısmen dönüşmesine- soundtrack oluşunu görse ağlardı, hatta görmüş müdür, gördüyse bu onu ağlatır mı bilmiyoruz. Bildiğimiz tek kesin şey Lennon’ın bir yerlerde mutlu olduğu.

RAGE AGAINST THE MACHINE-Killing In The Name: Hem içerisinde bulunduğumuz durum, hem yaşananlar hem de o kitlesel uyanış düşünüldüğünde bundan daha “cuk” oturan bir şarkı olmayabilir. Sırf Tom Morello gibi hem kendisine has soloları hem de duyarlılığı nedeniyle sevilebilecek bir “gitarist-ötesi” icra ettiği için bile dinlenmesi farz olan bu şarkıyı, kulağa daha çok hitap etmesi için Audioslave versiyonuyla dinlenmesi daha hoş olacaktır. Ama daha fazla öfke için tabii ki RATM! Ama siz tüm bu önerileri boşverip yazara “Fuck you I won’t do what you tell me!” diye haykırmakta da özgürsünüz.

SOUNDGARDEN-Slaves&Bulldozers: Kendinizi o “slaves”in yerine koyun. Serbest çağrışım bu kadarla da kalmasın, “bulldozers” da tomaları temsil etsin. Ne kadar manidar oldu değil mi? Bu karanlık ama tehlikeli melodi kafanızda dönmeye başladığından itibaren “eve dönmek” mümkün değil!

THE WHITE STRIPES-Seven Nation Army: Tüm bu kargaşada bir yandan da kendi buhranlarıyla uğraşanlara, kendi şeytanlarını başlarından atamayanlara özel olarak geliyor bu şarkı. Bu şarkıda yer alan pervasızlık,katıksız özgüven ve cesaret, çocuksu endişe ve yetişkin zekası kodları değil midir zaten aynı zamanda bu direnişi sürdüren?

 

SOUNDGARDEN-Spoonman: Liste uzun dursun diye aynı gruptan bir iki şarkıyı ayrı ayrı yazma hilesi değil bu. Hayır soğuk bir espri de değil. Ama evdeki kaşıklarımızı daha işlevsel kullanmaya başladığımız şu günlerde bundan daha iyi gidecek bir parça olabilir mi? Come together with your hands..!

SEX PISTOLS-Anarchy In The U.K.: Sex Pistols’ın duruşu ve derdi bile böyle bir listede olmaları için yeterli. Kaldı ki punk ruhu sistem karşıtı bayrağını olabilecek en masumane ama en keskin biçimde taşıyan bu tezatlıkların şarkısı, sadece anavatanı İngiltere için değil, bu bayrağı taşıyan her yer için oldukça uygun.

TWISTED SISTER-We’re Not Gonna Take It: Belki yaş ortalaması geri kalanlara nispeten daha küçük olan kitle için, ama daha çok 80’lere duyulan özlemin gazlayıcılığı için dinlenebilecek ve yeterli etkiyi anında görebilmek için ideal bir Twisted Sister şarkısı. Denedik, %100 çalışıyor.

GUNS N’ ROSES- Out Ta Get Me/Chinese Democracy: Sadece Outta Get Me değil aslında tüm Appetite For Destruction’ın baştan sona dinlenmesi farz olan dönemleri yaşıyoruz ve bunu Gunner kimliğimi besleyen GN’R obsesyonumu bir kenara bırakarak söylediğime Use Your Illusion üzerine yemin ederek söyleyebilirim. Ama tüm albümü dinleyecek sabrım da kalmadı,sabrımızı taşırma derseniz (ama onların ne suçu var?) Out Ta Get Me, basit ama etkili sözleri ile içinizde bastırdığınız her şey için mükemmel bir seçenek sunuyor. Geçmişi hatırlamaya gerek yok biraz yeni olsun bizim olsun diyenler için ise daha sert bir öneri olarak Chinese Democracy gayet anlamlı olacaktır. Gayet apolitik olan Axl’ın gayet politik parçası olarak da, çok geç patlamış bizlerin başka bir evrendeki yansıması diyebiliriz.

AUDIOSLAVE-Wide Awake: Odğyosıleğğyv’in en politik şarkısı, belki sözlere bakınca bizimle alakasız gibi durabilir. Ama yine de farkındalığı,aklı başındalığı, “bazı bazı” benzer halleri ve pek enerji verici çığlıklarıyla playlist’te kendisine üst sıralarda yer buluyor.

 

MÜŞRA DEMİR

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories

Daha Fazla İçerik
Limp Bizkit’e Dair Sevdiğimiz Her Şey: Gold Cobra